two overlapping elongated concrete volumes form the ‘VH’ family house in chile

architecture firm beleve introduces the ‘VH house‘ to accommodate a large family of five, in chicureo, chile. with the brief requiring a fast and efficient construction, the architects have opted for a metallic structure, that organizes all public areas on an open first floor, while keeping private zones isolated on […]

architecture firm beleve introduces the ‘VH house‘ to accommodate a large family of five, in chicureo, chile. with the brief requiring a fast and efficient construction, the architects have opted for a metallic structure, that organizes all public areas on an open first floor, while keeping private zones isolated on the second level.  

two overlapping elongated concrete volumes form the 'VH' family house by beleve in chile
all images by nico saieh

 

 

beleve‘s design generates two overlapping volumes, that house public and private areas on different levels. in the intersection of these volumes, which serves as the core of the house, a sculptural staircase made from folded steel, helps occupants access the different stories. the project employs strong concrete walls, that reduce the number of supporting pillars, allowing for a fluid, unobstructed circulation, and enhancing the level of integration between different areas. 

two overlapping elongated concrete volumes form the 'VH' family house by beleve in chile

 

 

the orientation of the volumes was determined in accordance with the golf course adjacent to the site. the residence opens towards the green landscape, with the rooms enjoying pleasant views of the surroundings. in addition, an external corridor is installed to the dwelling, generating different terraces, all facing north. 

two overlapping elongated concrete volumes form the 'VH' family house by beleve in chile

 

 

in terms of materiality, the beleve team has adopted an honest approach, exposing the majority of the spatial elements and textures, such as raw concrete floors, the stainless-steel staircase, and the black steel main structure. the ceiling is clad in heat-treated woods and the furniture of the kitchen is designed in neutral colors to further accentuate the living and dining room area. the entire house is lined with EIFS panels for greater thermal efficiency. also, air conditioning systems are installed hidden in the floor, walls, and furniture, to achieve cleaner spaces.

two overlapping elongated concrete volumes form the 'VH' family house by beleve in chile

two overlapping elongated concrete volumes form the 'VH' family house by beleve in chile

two overlapping elongated concrete volumes form the 'VH' family house by beleve in chile

this two bars house by beleve open up views to the golf course while keeping totally closed to other neighbors 6

this two bars house by beleve open up views to the golf course while keeping totally closed to other neighbors 7

this two bars house by beleve open up views to the golf course while keeping totally closed to other neighbors 2

this two bars house by beleve open up views to the golf course while keeping totally closed to other neighbors 4

this two bars house by beleve open up views to the golf course while keeping totally closed to other neighbors 3

this two bars house by beleve open up views to the golf course while keeping totally closed to other neighbors 1

 

 

project info:

name: VH house
architecture office: beleve
location: chicureo, chile

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

Source Article

Next Post

Brian Mark Funeral Home getting a new look | Covid-19

BELOIT—Brian Mark Funeral Home, 1000 Inman Parkway, is getting a renovation to give the home a contemporary new look and to be more comfortable for the community. The makeover will include exterior improvements, outdoor seating, more windows and natural lighting and upgrades throughout the home. Construction began on Oct. 15 […]