Modern, energy-efficient office harvests rainwater in Surat

New Delhi-based multidisciplinary firm Urbanscape Architects along with Utopia Designs have recently completed the Sangini House, a mixed-use office space in the Gujarati city of Surat. Designed for flexibility, energy efficiency and user comfort, the eight-story office building breaks the urban mold with its rounded and partly perforated form, which […]

New Delhi-based multidisciplinary firm Urbanscape Architects along with Utopia Designs have recently completed the Sangini House, a mixed-use office space in the Gujarati city of Surat. Designed for flexibility, energy efficiency and user comfort, the eight-story office building breaks the urban mold with its rounded and partly perforated form, which is softened by lush plantings that drape over the balconies. The project also integrates high-performance energy, rainwater harvesting and drip irrigation systems as part of a goal to achieve the green ‘Platinum Rating’ from the Indian Green Building Council (IGBC).

Continue reading below

Our Featured Videos

Commissioned by construction company the Sangini group, the Sagini House in Surat consists of two floors of commercial space and four floors of office space. A site-specific solar analysis informed the orientation and design of the building to maximize access to natural light while minimizing the effects of unwanted glare. As a result, the architects clad part of the building with a jali-inspired stone facade in Red Agra. The three-dimensional perforations let in light and provide shade, while giving the building an attractive, patterned look from afar. The front facade of the building projects outward with a series of sheltered and cantilevered outdoor balconies covered with greenery.

Related: A modern home in India stays naturally cool without AC

skylight between red clay and concrete walls
people sitting in chairs in office building reception area

Inside, column-free office spaces make the most of the building’s access to natural light. Exposed concrete is used primarily for the walls and ceilings; however, reclaimed wood and other timbers are inserted to lend a sense of warmth. Other natural materials, such as stone and glass, are also deliberately left unpainted and exposed.

glass desk and meeting chairs near wood wall and glass wall
people at work desks in industrial-styled office room

“The architecture and design of Sangini House explores ways in which it can respond to the context and spirit of the heritage in which it stands,” the architects explained. “The office building for the Sangini group, a leading construction firm delivering technical excellence in building design, characterizes new strategies for a flexible, column-free office space that creates a new urban venture in the city’s dense business district.”

+ Urbanscape Architects

Photography by Noughts and Crosses via Urbanscape Architects

plants on balconies of an office building

Source Article

Next Post

two overlapping elongated concrete volumes form the 'VH' family house in chile

architecture firm beleve introduces the ‘VH house‘ to accommodate a large family of five, in chicureo, chile. with the brief requiring a fast and efficient construction, the architects have opted for a metallic structure, that organizes all public areas on an open first floor, while keeping private zones isolated on […]